stingerea incendiilor cu aerosoli folosește o combinație de microparticule și materie gazoasă pentru a inunda zona protejată. La eliberare, o reacție în lanț produce particule solide și materie gazoasă pentru a suprima focul. Sistemele de stingere a incendiilor cu aerosoli funcționează printr-o reacție chimică care generează și căldură. În consecință, temperatura recipientelor poate ajunge la 4000°F la descărcare. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru sistemele de stingere a incendiilor cu aerosoli, deoarece temperatura ridicată poate duce la reaprinderea focului. Unele sisteme de stingere a incendiilor cu aerosoli au blocuri de răcire care scad temperatura și previn reapariția luminii.
Sistemele de stingere a incendiilor cu aerosoli pot fi echipate cu detectie si activare manuala sau automata a incendiului. Aceastea sunt disponibile pentru aplicații cu inundații totale.
Sistemele de stingere a incendiilor cu aerosoli nu deteriorează de obicei echipamentele. Cu toate acestea, particulele de aerosoli pot lăsa reziduuri pe componentele sensibile. Încercați să instalați sisteme de stingere a incendiilor cu aerosoli departe de orice electronică sensibilă. Pe de altă parte, agenții de curățare chimică nu lasă reziduuri după descărcare.